Türkiye’de İnşa Edilecek Yeni Havalimanları

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMI) kayıtlarına göre 2016 yılı sonu itibari ile Türkiye’de sivil hava trafiğine açık toplam 55 havalimanı bulunuyor.

Ülkemizde faal olarak bulunan bu elli beş havalimanına ek olarak on havaalanı daha hizmete girecek. Bu havalimanlarını listeleyecek olursak:

1- İstanbul Yeni Havalimanı (Yap işlet devret kapsamında inşaat halinde),

2- Çukurova Bölgesel Havalimanı (inşaat halinde),

  1. Rize Havalimanı (denize dolgu yöntemi ile yapılması planlanıyor, ilk ihalesi yapıldı)
  2. İzmir Çeşme Alaçatı Havalimanı,
  3. Yozgat Havalimanı,
  4. Niğde Aksaray Havalimanı,
  5. Batı Antalya Havalimanı,
  6. Tokat Havalimanı,
  7. Karaman Havalimanı,
  8. Bayburt-Gümüşhane Havalimanı

Bu havalimanları arasında en önemli havalimanı şüphesiz ki İstanbul Yeni Havalimanı’dır. İstanbul’daki diğer iki havalimanının yoğunluğunu azaltmak ve bir havalimanına ulaşımı kolaylaştırmak adına yapılan bu havalimanı; İstanbul’un Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon m2 alan üzerinde inşa ediliyor.

Yeni havalimanı yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine sahip üç terminal ve altı pistten oluşacak. Buna ek olarak ilk yolcu terminal binası 1.3 milyon m2 ile dünyanın tek çatı altındaki en büyük terminal binası olacak ve bu terminalde ilk etapta yılda 90 milyon yolcuya hizmet sunacak.

Havalimanında otoparklar, yolcuların dinlenmesi için yeme içme alanları ve bir plaza bulunacak.

Çukurova Bölgesel Havalimanı Karasavran kasabasının batısında, Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illeri arasında kurulacak bir limandır. Havalimanının Yenice’ye uzaklığı 7 km, Çukurova karayoluna 14 km ve Tarsus’a yirmi kilometre uzaklıkta olacak şekilde inşa edilmektedir. Havalimanının toplam ölçüleri 3,500 m, 11,482 ft olacak.

Rize Havalimanı, Rize ve Artvin arasında inşa edilecek. Yıllık 2 milyon yolcuya hizmet verecek bu havalimanı, Türkiye’de denize dolgu ile inşa edilecek ikinci havalimanıdır. 3 kilometre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde bir pist ve 250 metrelik taksi yolu ile hizmet verecek olan havalimanı Yeşilköy ve Pazar yakınlarında inşa edilecektir. Projenin 600 milyon lirası altyapı ve 150 milyon lirası üstyapı harcamaları olmak üzere toplamda 750 milyon liraya mal olması beklenmektedir. Havalimanının ölçüleri 3000 m ve 9842 ft’tir.

İzmir Çeşme Alaçatı Havalimanı hakkında bilinen tek bilgi ‘Yap İşlet Devret’ modeli ile hayata geçirilecek olduğudur.

Yozgat’a yapılacak olan Yozgat Havalimanı sadece Yozgat’a değil, aynı zamanda başta Çorum olmak üzere çevredeki illere de hizmet verecektir. Havalimanında 3.500×45 metre boyutlarında 1 adet pist, 300×120 metre boyutlarında 1 apron, 265×24 metre boyutlarında 1 taksirut ve 1100×60 metre boyutlarında çift taraflı aydınlatma koridoru bulunması düşünülmektedir. Projeye göre 206.604 metrekare inşaat alanı bulunmaktadır.

Tokat ve Batı Antalya Havalimanları hakkında pek fazla bilgi bulunmasa da o illerdeki diğer havalimanlarının yoğunluğunu azaltmak amacı ile inşa edileceği düşünülmektedir.

Bayburt – Gümüşhane Havalimanı ise bu iki il arasında bulunan Salyazı ilçesine inşa edilecek olup yapının ölçüleri 3,500 m, 11,482 ft olarak düşünülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × one =