Gaziantep Mutfağının Eşsiz Lezzetleriyle Tanışın
Çeşitli kültürlerin buluşması sonucu ortaya çıkan Tarihi İpek Yolu güzergahında yer alan Gaziantep’in zengin mutfağında 252 yemek farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu tarihinin ve coğrafyasının sonucudur. Kentin mutfağı, Türkiye’nin diğer bölgelerinden göçmenlerin bölgeye getirdiği pek çok et, sebze ve unlu mamulün yanı sıra güney komşusu Suriye’den gelen birçok yemeği de içeriyor.
UNESCO’nun bir Yaratıcı Gastonomi Kentileri 8 şehirden oluşmaktadır. Bunlardan biri de Gaziantep’tir.
Gaziantep’in yemeklerinde çeşitliliğin bir başka nedeni de pişirme teknikleri ve mutfak gereçlerinin çeşitliliğidir.
İsimleri ve kısa açıklamaları ile türüne göre yemeklerin bir listesi.
Çorbalar
Lebeniye , pirinç ve yoğurt, öz çorbası : Elek ile temizlenmiş kabuklu buğday ile üretilmiştir.
Börek çorbası : Eski bir Türk yemeği, ayrıca tutmaç olarak da bilinir . Yufka yuvarlanır ve etle doldurulur, daha sonra güneşte kurutulur ve yağda kızartılır. Çorba yoğurtla yapılır.
Püsürük çorbası : Unun üzerine su serpilerek yapılan küçük hamur topları ile yapılır. Bunlar güneşte kurutulur.
Muni çorbası : Pekmez ve pirinçle yapılan bu çorba daha çok doğum yapmış kadınlara servis edilir.
Et yemekleri
Beyran : Salça kullanılmadan ve kemiksiz et ile yapılır. Antep’te bu yemek kahvaltıda ve diğer öğünlerde de tüketilir.
Taraklık tavası : Gaziantep’te bifteklere taraklık denir . Bu yemek soğan, domates, domates ya da biber salçası, nar pekmezi ya da ekşi üzüm şurubu ile yapılır.
Et kızartması : Taraklık tavası benzer , ancak içinde kemik bulunan yağlı etle yapılır.
Soğanlı yahni : Çok miktarda inci soğandan yapılma, iri pirzola, biber ezmesi, nohut ve yağlı et ile kemik kesilir. Sarı yahni olarak da bilinir .
Kilis Kebabı, ceviz büyüklüğünde parçalar halinde kesilen patlıcan, kıyma ile dönüşümlü olarak bir şiş üzerine konur ve hafifçe pişirilir . Bu sürece parpırlama denir . “Parpırlama” daha sonra taze biber, domates veya salça, soğan ve daha önce sote edilmiş bir ekşi madde karışımına eklenir ve pişirilir.
Doğrama , kabaklama ve borani; İlk ikisi patlıcan ve kabakla pişirilmiş et, limon veya nar pekmezi gibi malzeme içerirler. Borani ise, pancar yeşili ve siyah bezelye ile yapılır.
Et, yapılacak kebabın tipine göre kasaptan sipariş edilir. Kıyma kebabı için et, bir zırh denilen büyük bir kavisli bıçağa sahip bir ahşap yüzey üzerine doğranır . Bütün küplü etleri, et ve biftekleri dahil edersek, burada yaklaşık onbeş tür kebap yapılır. Yukarıda bahsi geçen kebapların dışında, patlıcan, cağıtlar, altı ezmeli tike, ekmek, kazan, simitli kıyma ve soğan kebaplarını da sayabiliriz.
Tatlılar
Baklava: Şeker şurubu veya balla birlikte tatlandırılmış ve fıstık taneleriyle doldurulmuş yaklaşık 40 kat hamur katmanından oluşan zengin bir tatlıdır.
Katmer : Antepfıstığı taneleri çok ince hamurla yapılır. Özellikle sabah kahvaltılarında süt eşliğinde kahvaltı niyetine yenir.
Muska Tatlısı,Bastık levhaları bazen şekerle karıştırılmış ceviz veya antep fıstığı karışımı etrafında üçgen şekillere katlanır.
Helva : Gaziantep’e özgü bazı helvalar, nohut ve antep fıstığı ile yapılanları içerir.
Bu yazımızda size Gaziantep yemeklerinden bahsetmeye çalıştık. Gaziantep’i görmek, kültürünü tanımak ve en önemlisi pek çok anı biriktirmek için güzel bir seçenektir. Uygun fiyata uçak bileti alarak Gaziantep’i gezebilir ve keyifli bir tatil yapabilirsiniz. Hoşça vakit geçirebileceğiniz ve keşfetmenin keyfine varabileceğiniz bir tatil yapmanız dileğiyle.